Kuplung hiba behatárolása

Milyen tünetek kísérik a kinyomócsapágy és a kuplungtárcsa halálát?

Ha járó motornál benyomom a kuplungot, akkor olyan furcsa fémes súrlódó hangot lehet hallani. Mezítláb nyomogatva a pedált pedig érezhető a súrlódás is. Alapállapotban is néha hallatszik a fémes hang. Ha félig benyomom (csúsztatott kuplung) akkor felerősödik, teljesen kinyomott állapotban elhalkul. Álló motornál nem érezhető semmi probléma. Mi lehet a baj? Kinyomócsapágy vagy kuplungtárcsa? Vagy kinyomócsapágy és kuplungtárcsa?

Olvastam egy módszert a tárcsa ellenőrzésére: álló autónál kell harmadikba tenni, és csúsztatva felengedni kuplungot. Ha az autó nem mozdul, de a fordulatszám elkezd emelkedni, akkor a tárcsa kopott. Nekem kétszer is lefulladt egymás után amikor próbáltam, tehát elméletileg a tárcsa jó.

Válasz:
A autód tünetei egyértelműen kinyomócsapágyra utalnak. A kuplungtárcsa kopását jól mutatná az általad idézett "teszt", de egyébként is érezni lehetne - különösen magasabb, 4. vagy 5. fokozatban -, hogy csúszik a kuplung: A motor felpörög, az autó meg nem gyorsul. Semmivel össze nem téveszthető jelenség, egy csúszó kuplungot nem lehet nem észrevenni... ;-( A kinyomócsapágyad valószínűleg rossz, mert benyomott kuplungnál hangja van.

Ha visszagondolsz a vezetési stílusodra: Piros lámpánál állva hogyan várod a zöldet? Egyesben, kinyomott kuplunggal, vagy üresben, felengedett kuplunggal? Ha az előbbi, arról szokj le róla, mert minimum megfelezi, de inkább harmadolja a tárcsa és a kinyomócsapágy élettartamát!

Az, hogy sokat utánfutózol, jelenthetné, hogy jobban kopik a tárcsa, a többletsúly miatt többet csúsztatsz. De ha nem érzed az előbb írt jellegzetes csúszást, akkor nem lehet vészesen kopott a tárcsád. Egyet még kipróbálhatsz: hosszasan és erőteljesen csúsztasd a kuplungot - pl. úgy, hogy behúzod a kéziféket, egyes, motor felpörget, kuplung ráenged annyira, hogy erőlködjön a motor. Ha 2-3 másodpercen belül elkezd "visítani" (szintén jellegzetes, mással össze nem téveszthető hang - kicsit olyan, mint mikor egy ékszíj csúszik, de annál mélyebb), szóval ha nagyon kisvártatva visít, akkor talán mégis kopott a tárcsa. Ezt a próbát sokáig ne csináld (max. 4-5 másodpercig!!), mert ártalmas, ez aztán tényleg koptatja a tárcsát.

A képen a tárcsa súrlódó felületének vastagságát tolómérővel (sublerrel) megméri egy kéz (A szegecsekhez képest legalább 0.3 mm-nek kell lennie a tárcsa vastagságának. Ha ennél kisebb, akkor cserélni kell, mert elkopott. - De ezt otthon nem lehet így ellenőrizni, ezért ha tengelykapcsolónkban bármiféle rendellenességet érzünk, vigyük szerelőhöz!) A kuplungszerkezetben a kinyomócsapágy ezt a tárcsát távolítja (a kuplungpedál benyomásakor) és közelíti (a pedál felengedésekor) a lendkerékhez. Így jön létre az oldható és a rugalmasan (fokozatosan) zárható kapcsolat a motor és a sebességváltó között. A tárcsa egy "fémtányér", amire egy - a fékbetétek anyagához nagyon hasonló - különleges ú.n. "ferrodo" felület van szegecselve (meg ragasztva, meg hőkezelve, meg stb.). Ez az anyag nagyon jól viseli a súrlódást, a hőt, stb., lassan kopik. A kopása azt jelenti, hogy ez a felület elvékonyodik és már nem tudja átadni a motortól érkező forgatónyomatékot a váltónak, mert megcsúszik. Egy szerelési könyvben leírtak szerint, a Mondeoban nincs automatikus holtjáték utánállító szerkezet. Elég hihetetlennek hangzik, de ha így van, a tárcsa kopását remekül jelzi, hogy a kopással arányosan csökken a pedálon mért holtjáték! Bizony, nem elírás, ez egy olyan holtjáték, ami a kopás következtében csökken, nem pedig nő! Ez a kritikus mértékű kopás kb. 100-150.000 km lefutása után jelentkezik - használattól függően!"

Ezen a rajzon leegyszerűsítve a kinyomócsapágyat láthatjuk, amint két kéz vizsgálja a csapágyat. Ez a második leggyakoribb kopó-fogyó alkatrésze tengelykapcsolónknak. - Ezt a csapágyat a kuplungtárcsa cseréjekor illik kicserélni, még akkor is, ha egyébként jól működik. Jellegzetes hibája fent olvasható, megegyezik Csaba autójának tüneteivel. Ez egy nagy teherbírású csapágy, egy villán és egy bowdenen (esetleg hidraulikus rendszeren) keresztül közvetlen kapcsolatban van kuplungpedálunkkal. Ha lenyomjuk a pedált, a csapágy a fentebb látható tárcsát távolítja-közelíti a lendkerékhez. Mivel a tárcsát (menet közben) forgása közben mozgatja, óriási terhelés éri minden egyes induláskor, sebességváltáskor és megálláskor is. Akkor kopik (illetve akkor van használatban), amikor a kuplungpedált lenyomjuk és/vagy nyomva tartjuk. Ha már felengedtük, a csapágy tehermentesül, illetve mezei forgócsapággyá válik, ekkor már csak a tárcsa tengelyét vezeti."

Néhány jótanács, ha kímélni szeretnénk tengelykapcsoló szerkezetünket:

- Minél kevesebbet legyen kuplungpedálunk kinyomva! Minden forgalmi szituációban biztonságosabb, ha a motort és a váltót nem függetlenítjük egymástól, csak közvetlenül a megállás előtt. - Így folyamatosan van motorfékünk. Csúszós úton alapszabály, hogy nem gurulunk kinyomott kuplunggal, és szintén alapszabály, hogy kanyarodni sem kanyarodunk kinyomott kuplunggal gurulva. Különösen az elsőkerék meghajtású autóknál vesszük ennek nagy hasznát (a Mondeo is ilyen). A korszerű motorok bírják az alacsony fordulatot, nem rángatnak, ha mégis, váltsunk vissza egyet! Megállásnál pedig, ha hosszabb ideig állunk járó motorral (pl. piros lámpa), vegyük ki üresbe a váltót és engedjük fel a kuplungot. Ne feledjük, a kinyomócsapágy kinyomott pedálnál akkor is dolgozik, ha állunk. Ha viszont állunk, ne koptassuk feleslegesen, szegénynek van elég dolga üzem közben is!;

- Törekedjünk rá, hogy rövid ideig és lehetőleg kis fordulaton csúsztassuk csak a kuplungot. (Persze lefulladni ciki, nagy gázzal, bőgő motorral indulni meg gusztustalan...) De az elektronikusan vezérelt motorok jó partnerek ebben, mert nem engedik hirtelen lefulladni a motort, így alapjáratról is könnyen elindulhatunk. Ezzel kíméljük a tárcsát, és a kinyomócsapágyat is, nem beszélve arról, hogy a fogyasztásra is jótékonyan hat az alacsony fordulatszám!

Kuplung javítás és csere a legjobb áron! Árajánlat itt

A leglátogatottab kuplung és kettős tömegű lendkerék oldalak: