Kuplung alkatrészek

A tengelykapcsoló (kuplung) két tengely, forgórész vagy más gépelem: lendkerék, fogaskerék, szíjtárcsa ideiglenes vagy tartós összekapcsolására szolgáló gépelem. A kuplung a hajtás egyik fontos eleme, a gépalkatrészek együttforgását és a forgatónyomaték átvitelét szolgálják.

Oldható tengelykapcsolók: Segítségükkel a tengelyek közötti kapcsolat létrehozható illetve megszüntethető. Belsőégésu motorok üzemi tulajdonsága, hogy terhelés alatt nem indíthatók, mint például a gőzgépek, ezért indítás alatt a motort le kell kapcsolni a hajtásláncról. Ezek a motorok csak viszonylag kis fordulatszám tartományban működnek kifogástalanul és gazdaságosan, ezért sebességváltót alkalmaznak, a sebességváltás közben szintén szükség van a tengelyek szétválasztására.

A kuplung három részből áll, ezek a kuplung szerkezet, kuplung tárcsa és kinyomócsapágy. Amikor a kuplung pedált benyomjuk, megszakad a kapcsolat a motor és sebességváltó között, a kuplung tárcsa eltávolodik a kuplung szerkezettől. Az elhasználódott kuplung alkatrésznél jelentkezik az a jelenség, hogy már nem tudjuk megszakítani a kapcsolatot.

Ajánlatos a komplett csere, mivel a szerelési költség jelentős. Használjon gyári minőségű kuplung alkatrészt, mivel a garanciális felelősség megállapítása ebben az esetben nem mindig megfelelő.

Cégünk által forgalmazott kuplung alkatrész márkák:
LUK, SACHS, VALEO.

A leglátogatottab kuplung és kettős tömegű lendkerék oldalak: