LuK PSG komponensek

A PSG (Parallel Shift Gearbox) párhuzamos kapcsolómű olyan kettős tengelykapcsolós hajtómű, amely két, páros és páratlan fokozatokra osztott részváltóműből, valamint egy duplakuplungból áll. Kapcsolás közben a forgatónyomatékot folyamatosan adja át az egyik tengelykapcsoló a másiknak. Ez olyan kiváló kapcsolási komfortot eredményez, ami egy automatikus nyomatékváltóéval mérhető össze. A fogyasztása ugyanakkor hasonlóan kicsi, mint az ASG-é.


Száraz és nedves duplakuplung 

A PSG (párhuzamos kapcsolómű) duplakuplungos hajtómű. Közös hajtóműházban egymásba ágyazott tengelyeken helyezkednek el külön-külön a páros és a páratlan fokozatok. Ezt a két tengelyt ugyancsak két, egymásba ágyazott tengelykapcsoló kapcsolja külön-külön. Sebességváltáskor először az a fokozat kapcsolódik a tengelyre, amelynek nyitott a tengelykapcsolója. Ezután ez a tengelykapcsoló fokozatosan zár, miközben a másik tengelykapcsoló fokozatosan nyit.

Az eredmény: A duplakuplungok alkalmazástól függően lehetnek száraz vagy nedves rendszerűek. Választható módon elektromotorokkal vagy elektrohidraulikus vezérléssel működtethetők.

Élvezetes vezetés maximális komfort mellett – a duplakuplung a párhuzamos kapcsolómű kedvezőbb üzemanyag-felhasználását is segíti.

"Active Interlock" segíti a hajtóművet a fokozatok be- és kikapcsolásánál. A LuK XSG család dinamikus alkalmazásainál kefe nélküli motorok gondoskodnak a nagy megbízhatóságról. Ugyanakkor a LuK XSG család moduláris felépítésű, így mind az ASG, mint a PSG esetében a tengelykapcsolóhoz azonos típusú működtető mechanizmus használható, sőt, a PSG esetében akár száraz, akár nedves kivitelű duplakuplunghoz is.

A LuK PSG hatékonysága olyan menetteljesítményeket tesz lehetővé, amelyek a kézi váltású hajtóművek szintjét is meghaladják. Választható módon elektromotorokkal vagy elektrohidraulikus vezérléssel működtethetők. A bonyolultság és a költségek csökkentése a kisebb helyigénnyel együtt a kisebb járműveknél is vonzóvá teszi a párhuzamos kapcsolóműveket.

A duplakuplunggal szerelt hajtómű alapelve - • duplakuplung

Ezen túl, és az XSG komponensek mellett a LuK szoftvermodulokat is szállít a vezérléshez vagy akár a teljes rendszerhez. A gépjármű gyártója a teljes rendszer viselkedését egy szoftveres interfészen keresztül a mindenkori alkalmazáshoz illesztheti.

.

A leglátogatottab kuplung és kettős tömegű lendkerék oldalak: