Kettős tömegű lendkerék ZMS

A modern motorok egészen kis fordulatszámokon is járathatók. A trend az egyre nagyobb nyomatékok irányába mutat. A szélcsatornában optimalizált karosszériák kisebb szélzajokat keltenek. Új számítási eljárások segítik a járművek súlyának csökkentését, és szegénykeverékes üzemmódok növelik a motorok hatásfokát. Az ötödik vagy a hatodik sebességfokozat ugyancsak csökkenti a fogyasztást. Nagy viszkozitású olajok könnyítik meg a precíz kapcsolást. Röviden: nőnek a zajforrások, és csökken a természetes csillapítás. Marad a dugattyús motor elve, amely a maga periodikus munkaütemeivel forgó lengéseket kelt a hajtásláncban, ez pedig a sebességváltó zörgésének és a karosszéria rezonanciájának kellemetlen következményeivel jár. A kényelemhez szokott autóvezetők ma már nem fogadják el az ilyen zajokat. Fontosabb hát mint valaha, hogy a tengelykapcsoló ne csak a szétválasztást és az összekapcsolást végezze el, hanem a motor rezgéseit is hatékonyan elszigetelje. Fizikailag ez könnyen megoldható: Meg kell növelni a sebességváltó tömegtehetetlenségi nyomatékát anélkül, hogy nagyobb legyen a kapcsolandó tömeg. Ezáltal csillapodnak a motor forgó lengései, és elérhető a kívánt komfort. Mellesleg még a sebességváltó terhelése is csökken.


A név egy program

Európában elsőként a LuK cégnek sikerült egy nagy sorozatokban is gyártható kettös tömegű lendkerék kifejlesztése és piacra vitele, amellyel meg tudta valósítani az itt vázolt fizikai elvet. A nevében van a lényeg: A szokásos lendkerék tömegét kettéosztották. Az egyik rész továbbra is a motor tehetetlenségi nyomatékához tartozik. A másik rész viszont most a sebességváltó tehetetlenségi nyomatékát növeli. A két, egymástól szétálasztott tömeget egy rugós csillapító rendszer kapcsolja össze. Egy, a szekunder tömeg és a sebességváltó között elhelyezkedő, torziós csillapítás nélküli kuplungtárcsa gondoskodik a szétválasztásról és az összekapcsolásról. Kedvező mellékhatás: a sebességváltó a kisebb szinkronizálandó tömeg miatt könnyebben kapcsolható, és kevésbé kopik a szinkronizáló rendszer. Kuplungneked.

Kuplung szettek és Kettős-tömegű lendkerék minden autó típushoz

 ALFA ROMEO alkatrészek AUDI Alkatrészek CHRYSLER alkatrészek CITROEN alkatrészek DACIA alkatrészek DAEWOO alkatrészek DODGE alkatrészek FIAT alkatrészek HONDA alkatrészek HYUNDAI alkatrészek  JEEP alkatrészek KIA kuplung és lendkerék LADA alkatrészek LANCIA alkatrészek LAND ROVER alkatrészek LEXUS alkatrészek MG alkatrészek MAZDA alkatrészek MERCEDES alkatrészek MINI alkatrészek MITSUBISHI aalkatrészek NISSAN alkatrészek OPEL alkatrészek PEUGEOT alkatrészek  PORSCHE alkatrészek RENAULT alkatrészek  SAAB alkatrészek SEAT alkatrészek SKODA alkatrészek SSANGYONG alkatrészek SUBARU alkatrészek SUZUKI alkatrészek TOYOTA alkatrészek VOLKSWAGEN alkatrészek VOLVO alkatrészek

Autóalkatrészek online - Autóalkatrész webáruház
Válaszd ki az autódat és kezdődjék az alkatrész keresés!

A leglátogatottab kuplung és kettős tömegű lendkerék oldalak: